Sluizen

Tijdens uw vaarvakantie komt u enkele sluizen tegen. Er zijn verschillende typen sluizen per regio; automatische, elektrische, handmatige of sluizen die bedient worden door een sluiswachter. In enkele sluizen zijn er zelfs winkeltjes of musea te vinden. De meeste sluizen zijn automatisch of worden bedient door een sluiswachter en zijn meestal de hele dag geopend. Op officiële feestdagen kan het zijn dat er enkele sluizen gesloten zijn. Bij de haven van vertrek krijgt u alle openingstijden. De openingstijden van sluizen verschillen namelijk per regio en land. Het kost u geen geld om door een sluis te varen.

Het passeren van sluizen is heel gemakkelijk en leuk. Iedereen, ongeacht de leeftijd of ervaring, kan meehelpen bij het passeren. U zult al snel onder de knie krijgen hoe u een sluis moet passeren. Ook kapiteins van andere boten wisselen vaak tips uit hoe u een sluis kunt passeren.

aigues mortes vaar camargue frankrijk
Locaboot vaargebied Camargue
Etang de Thau Camargue Frankrijk Nicols vaar

Gebieden met weinig sluizen

Het aantal sluizen dat u tijdens uw reis moet passeren is afhankelijk van het landschap. Bij een heuvelachtig landschap komt u onderweg meer sluizen tegen dan bij een platter landschap. In de Camargue zijn er weinig sluizen te vinden, waardoor varen in de Camargue ideaal is voor beginners. Op zoek naar een geheel sluisvrije vakantie? Kies dan voor een vaarvakantie ‘De bewakers Route’ in de Camargue Frankrijk of voor de "Fado Route"in Portugal.

Locaboot vaargebied Camargue

Geen ervaring met varen?

Heeft u geen ervaring, geen probleem! Lees hier alles wat u moet weten over uw eerste vaarvakantie