VakantieVerhaal: Varen over de Saône: In de voetsporen van Napoleon

In de voetsporen varen van Napoleon? Jan Schillemans ging het avontuur aan en verkende samen met zijn vrouw Canal des Vosges en de Saône. ,,Bourgondië is zonder meer een prachtig vaargebied”, zegt de schipper.

Jan Schillemans 2
Jan Schillemans 3
Jan Schillemans 4

Echte liefhebbers

Het Zeeuwse koppel maakte in september vaartocht over het 210 kilometer lange Canal des Vosges en de rivier de Saône, wereldberoemde waterwegen tussen Genève en Nancy. De gepensioneerd scheepswerktuigkundige droomde altijd al van een vaarvakantie zonder vaarbewijs. ,,Ik heb heel veel met rivieren en varen. Mijn vrouw en ik zijn echte vaarliefhebbers en hadden jarenlang een zeilboot. Daardoor hebben we veel ervaring met boten en manoeuvreren”, zegt Jan.

Tot rust komen op het water

Zodra schipper Jan het water opgaat, is hij in zijn element. ,,Op het water zijn we zo ontspannen dat ik een paar jaar geleden dacht: hoe mooi zou het zijn als we op vaarvakantie kunnen gaan? Ik heb altijd al een vaarvakantie willen ondernemen, maar door de relatief hoge prijs kwam het er maar niet van. Toen ik vorig jaar te horen kreeg dat ik een ernstige ziekte onder de leden had, hebben we de knoop maar doorgehakt en een boot gehuurd.”

Parel van de Saône

Als Jan terugdenkt aan zijn vaarvakantie ‘De Napoleon Route’, komt hij weer helemaal in vakantiesferen. ,,Waarom wij voor deze route kozen? Het was redelijk aan te reizen en bovendien leek het ons wel een leuke streek.” In juli reisden Jan en zijn vrouw af naar het Franse Bourgondië. In Saint-Jean-de-Losne stapten ze aan boord van de Cirrus B, een acht meter lange motorboot. ,,Binnen de kortste keren hadden we de kunst van het aanmeren en het nemen van de sluizen onder de knie”, zo vertelt Jan.

'Academie van Napoleon'

Ze meerden aan in Auxonne, de parel van rivier de Saône. Hier studeerde Napelon in 1788 aan de militaire academie. In de historische stad streek het Zeeuwse stel neer op een terras en bezochten Jan en zijn vrouw een markt. ,, Waar je als reiziger in het najaar rekening mee moet houden? Onderweg is er weinig vertier: je ziet veel uitgestorven dorpen en in sommige plaatsen is er zelfs geen bakkertje te vinden. Als er een volgende keer zou komen, kiezen we zeker voor een andere route met meer levendigere dorpjes. Wel was het vaarwater heerlijk rustig. In de zomermaanden is het wellicht wat drukker op het water en in de dorpen”, zegt Jan.

Historische schatten

In de historische stad Gray bewonderden ze de indrukwekkende Notre-Dame basiliek uit 1559 en het Château de Baron St. Martin, dat nu een kunstgalerie en museum herbergt. ,,Het was een prachtige stad en ik kijk dan ook terug op een leuke, fijne reis samen met mijn vrouw, het is ons heel goed bevallen! De rivieren waren bovendien heel rustig, er was weinig verkeer en de vaarwegen waren daarnaast goed bevaarbaar. Wel heeft het Canal des Vosges erg veel sluisjes, dus die zou ik niet meer nemen”, geeft Jan als tip mee.

Op en top luxe

Het sportieve spel sliep in de Cirrus B. Deze luxe boot - perfect voor stellen - is voorzien van een slaaphut met een tweepersoonsbed, salon, kombuis, badkamer én een zonnedek. ,,Qua uitrusting was onze boot gewoon super. Alles wat we nodig hadden, was aanwezig. Wel zou ik de volgende keer voor een andere boot gaan. De zit - bovenop het dek - is namelijk net iets te klein om er samen leuk te zitten.”

Duurzaam varen

Tijdens zijn vaarvakantie probeerde schipper Jan milieuvriendelijk te varen. ,,Door mijn ervaring als booteigenaar en als beroep scheepswerktuigkundige weet ik hoe ik met een motor om moet gaan. Ik heb al de vaardagen een economische speed aangehouden en de motor van de Cirrus B nooit zwaar belast, dus brandstof bespaard. ... Verder mijn complimenten voor de mensen van de organisatie. Zij hebben ons prima geholpen en te woord gestaan”, aldus Jan.

Gezin op de boot vaarvakantie

Terug naar Reisverhalen

bourgondie vaar frankrijk

Vaarvakantie De Napoleon Route

  • Kajak, watersurf of waterski in de haven van Auxonne
  • Ontdek per fiets de omgeving van Gray
  • Vaart u in juni? Bezoek dan het avondfestival van St. John in Fontenoy-le-Château
Locaboat vaargebied Canal di Midi

Vaarvakanties in Frankrijk

Vaar langs zonovergoten wijngaarden en langs lieflijk aan het water gelegen Franse dorpen. Maak een tussenstop bij één van de prachtige stranden aan de Middellandse Zee of vaar langs de sluizen van Canal du Midi.

Bourgogne

Vaarvakantie De Grand Vins Route

  • Bezoek de historische stad Mâcon en snuif cultuur op in de St.-Vincent kathedraal
  • Proef wijn in de wijngaard van Mâconnais
  • Speel een rondje golf op Golf de la Roseraie in Chalon-sur-Saône