VakantieVerhaal: Idyllisch varen over Canal du Midi

Met een luxe vaarboot over één van de oudste en populairste kanalen van Europa varen, zónder vaarbewijs? Alles is mogelijk bij Canal du Midi in het zonovergoten Frankrijk: de toegangspoort tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

vaar canal du midi
beziers vaar canal du midi
7-daagse fietsvakantie Canal du Midi

Varen zonder vaarbewijs

Zonder vaarbewijs over een 250 kilometer lang kanaal varen, is dat mogelijk? Een vakantieganger uit het Zuid-Hollandse Oegstgeest waagde de sprong in 2012 en maakte met zijn gezin een drieweekse vaartocht over Canal du Midi, een wereldberoemde Zuid-Franse waterweg tussen Canal de Garonne en het meer van Thau.

Gek op water

In het blad ‘Spoor’ las de schipper voor een vaarbewijs-vrije vaarvakanties. ,,Ik zeil al van jongs af aan, waardoor ik over enige vaarervaring beschikte. Bovendien zijn mijn vrouw en ik allebei gek op zon en water.” Na een geslaagde vaarvakantie in Duitsland (‘een geweldige ervaring’) stuitte het tweetal op Canal du Midi. ,,Ter oriëntatie bladerden we een aantal reisgidsen door. Canal du Midi trok onze aandacht: prachtige oude gebouwen en steden, Romeins erfgoed, afwisselende landschappen én ook nog vlakbij de Middellandse Zee.”

Proefvaart

Op de vertrekdag werd vloog het gezin naar Toulouse, om in Négra aan boord te stappen van een gehuurd schip. Onder begeleiding werd van tevoren een proefvaart gemaakt. ,,Puur om te kijken of we veilig de waterweg op konden gaan. ,,Of het moeilijk is? Je kan het een beetje vergelijken met autorijden. Als je een auto kan besturen, lukt het je waarschijnlijk ook om een boot te besturen.” Bijzonder was dat de schipper geen vaarbewijs op zak had. ,,We hadden een vaarbewijs-vrije vaarvakantie geboekt: een vaarbewijs was dus niet noodzakelijk”, legt de schipper uit. ,,Bovendien is Canal du Midi een vrij rustige vaarroute, waar je amper iemand tegenkomt. Een bekende quote van één van mijn kinderen: ‘Van wie is dat schip op onze rivier?’

Disney-kasteel

De vakantieganger is laaiend enthousiast over zijn vaarreis. Eén van de hoogtepunten: de Citadel van Carcassonne in de middeleeuwse stad Carcassonne, de grootste citadel van Europa. ,,Het leek wel een Disney-kasteel, zo mooi en goed geconserveerd. Een prachtig gezicht!” In Narbonne bekeek het gezin overblijfselen uit de Romeinse tijd, in Sète werd de Mont-Saint-Clair beklommen. ,,Een schattiger vissersplaatsje bestaat bijna niet. Je hebt een geweldig uitzicht op de zee, stad, kanalen en havens en vaart langs oesterbanken”, zo vertelt hij in geuren en kleuren.

Zomerhuis mee

De Zuid-Hollander omschrijft varen als ‘een perfecte manier’ om ontspannen rond te trekken en te ervaren hoe het landschap ‘langzaam maar subtiel’ verandert. ,,Een vaarboot is in feite een ‘mobiele tent:' je kan je zomerhuis meenemen. Je ervaart echt een kampeergevoel: je kan bijvoorbeeld lekker buiten op de boot eten of onderweg koffiestop maken op een terrasje. Het verschil is dat de koffers dicht kunnen blijven, ook hoeft er geen tent opgezet hoeft te worden.”

Alle tijd

Hij vervolgt: ,,Onderweg leg je aan waar je maar wilt: ideaal om een stukje te fietsen of te lopen, een mooi oud stadje te bekijken en op een terrasje zitten of even in een meertje te zwemmen. Daar nemen we gerust de tijd voor, want na elke bocht is het landschap weer anders. Bovendien zijn de Fransen, die in één van de oude huisjes aan de waterweg wonen, enorm blij om je te zien. Over Canal du Midi komen namelijk niet veel toeristen: het kanaal is na de aanleg van het spoorwegennet in de vergetelheid geraakt."

Vaarliefhebbers

De kinderen van de Zuid-Hollander zijn ook echte vaarliefhebbers. ,,Zelfs nu ze in buitenland aan de universiteit studeren draaien ze extra dagen, om maar met hun ouders op vaarvakantie te kunnen gaan. ,,Onze dochter zit maar graag op het dek, waar ze heerlijk rustig een boek leest of muziek luistert. En onze zoon is zowat vergroeid geraakt aan het roer: van jongs af aan bestuurt hij boten. Nu ook in Amsterdam, waar hij voor zijn bijbaan rondvaartboten bestuurt”, zegt de Zuid-Hollander met een lach.

Gezin op de boot vaarvakantie

Terug naar Reisverhalen

beziers vaar canal du midi

De Gouden Midi Route

Hoogtepunt is de beroemde zeventrappige sluis van Fonsérannes. Bezoek ook de vestingstad Carcassone of vaar naar Narbonne, bekend om haar Koopmansbrug en de indrukwekkende kathedraal. Op het Canal du Midi is altijd iets te zien.