Nog geen ervaring met varen?

Geen probleem! Voor de vaarvakanties van VDF Vaarvakanties heeft u geen ervaring of vaarbewijs nodig!

VDF Vaarvakanties heeft een groot aanbod vaarbewijsvrije vakanties door heel Europa. De vaarvakanties zijn geschikt voor iedereen; of u nu wel of geen ervaring heeft, een zonaanbidder of een avonturier bent en of u nu met zijn tweeën of met een groep reist. Voor iedereen is er wel wat wils.

aigues mortes vaar camargue frankrijk
Camargue barbecue VDF vaar boat
Etang de Thau Camargue Frankrijk Nicols vaar

Aankomst in de haven

Van te voren krijgt u te horen hoe laat u de boot op kunt halen en verwacht zal worden voor de check-in en briefing. Bij aankomst wordt aan u gevraagd wie de kapitein is en tweede verantwoordelijke, tevens wordt gevraagd om de borgsom die u bij terugkrijgt als u de boot zonder schade weer terugbrengt.
Voor het besturen van onze boten heeft u geen ervaring of vaarbewijs nodig. Het besturen van een boot is een eitje. Helemaal omdat u voordat u aan uw vaarvakantie begint, in de haven een uitgebreide uitleg krijgt. Aan boord is een kaart te vinden met de waterwegen, waarop staat waar u wel mag varen en waar niet zonder vaarbewijs. Daarnaast is een map aanwezig met informatie over de regio en informatie over vaarregels. Voordat u in Duitsland mag varen, dient u verplicht deel te nemen aan een twee-uur durende training op de basis.

Sluizen

Onderweg komt u enkele sluizen tegen. Het passeren van de sluizen is gemakkelijk en leuk, u komt andere schippers tegen met wie u informatie kunt uitwisselen. Daarnaast zijn er bij sommige sluizen ook winkeltjes of musea te vinden.

Er zijn verschillende typen sluizen per regio; automatische, elektrische, handmatige of sluizen die bedient worden door een sluiswachter. De meeste sluizen zijn automatisch of worden bedient door een sluiswachter. De sluizen zijn vaak de hele dag geopend. Op officiële feestdagen kan het zijn dat er enkele gesloten zijn. Bij uw vertrekhaven krijgt u alle openingstijden. De openingstijden van sluizen verschillen namelijk per regio en land. Aan het passeren van sluizen zijn vaak geen kosten verbonden. Op zoek naar een sluisvrije vakantie? Kies dan voor een vaarvakantie ‘De bewakers Route’ in de Camargue Frankrijk.

Vaartijd en -afstand

De genoemde vaartijden die bij onze vaarvakanties worden aangegeven zijn gebaseerd op een gemiddelde snelheid van 10 km/uur op rivieren en 6 km/uur op kanalen. Moet u een sluis passeren? Afhankelijk van de tijd van het jaar en de drukte, moet u hier ongeveer een kwartier voor uittrekken. Dit is dan exclusief eventuele wachttijden.

Aanmeren

Aan boord vindt u een gids met aanmeerplekken, dorpjes en bezienswaardigheden. Langs de kanalen of rivieren zijn er over het algemeen tal van plaatsen om aan te leggen. Het vinden van gratis aanlegplaatsen is dan ook geen probleem. Soms zijn er wel een aantal restricties of privé aanlegplaatsen. U kunt natuurlijk ook aanmeren in een (openbare of particuliere) jachthaven, waar faciliteiten als walstroomaansluiting, wateraansluiting, douches e.d., tegen betaling, te vinden zijn. In Duitsland mag u echter niet langs de kanalen overnachten.

Alles aan boord

Een vaarvakantie is net als een verblijf in een luxe villa, maar in dit geval dus op het water. U kunt van plaats naar plaats reizen zonder telkens uw koffer in en uit te pakken. Aan boord is alles aanwezig voor een onbezorgde vakantie. Comfortabele hutten met warm water, douches en toiletten, eettafels en een volledig uitgerust keuken.

Bijna alle boten beschikken over 12V stopcontacten, bij de meeste boten werken deze tijdens het varen anders zijn ze alleen werkzaam als de boot is aangesloten op landstroom (220V).
Afhankelijk van de rederij waar u mee vaart zijn handdoeken en keukenlinnen bij de prijs inbegrepen, anders zijn ze bij te boeken. Beddengoed is altijd aanwezig op de boten.

Inpakken

Als u op vaarvakantie gaat is het makkelijker om uw bagage in tassen mee te nemen in plaats van in koffers. Aan boord kunt u tassen namelijk makkelijker opbergen dan koffers. Wat neemt u mee?

  • Een paar goede schoenen mee met een rubberen anti-slipzool
  • Leren of tuinhandschoenen voor de touwen
  • Een verrekijker als u vogels en wilde dieren wilt spotten
  • Een zaklantaarn
  • Makkelijke kleding voor elk weertype
  • Bescherming tegen de zon, op het water gaat verbranden snel
  • Toiletpapier en -artikelen
  • Schoonmaakmiddelen
  • Etenswaren

Minimale en maximale bezetting

Het aangegeven maximum aantal personen verschilt per type boot. U mag dan ook niet met meer mensen op een boot verblijven dan staat aangegeven. Dit in verband met verzekeringen. Het minimum aantal mensen dat nodig is voor het besturen van een boot is vastgesteld op 2.

Minimumleeftijd

De minimumleeftijd voor het huren en besturen van een boot is 18 jaar. In Ierland is de minimumleeftijd 21 jaar.

Brandstof

Voordat u aan uw vaarvakantie begint, wordt uw boot voorzien van een volle tank met brandstof. Normaal gesproken hoeft u dan onderweg niet meer te tanken. Voor vertrek moet u een voorschot betalen. De geschatte brandstofkosten die u tijdens de reis zult gaan verbruiken worden uitgerekend. Brandstofkosten omvatten slijtage aan gas en motor. Aan het eind van uw reis krijgt u de teveel betaalde brandstofkosten terug of dient u extra bij te betalen.

Boetes

Eventuele boetes en vergoedingen door waterpolitie, berg-/sleepbedrijven en nood-eenheden zijn voor uw eigen rekening. Het kan zijn dat er een bedrag van de betaalde borgsom ingehouden wordt om de kosten, boetes e.d. te dekken.

Schade

De boten zijn robuust en stevig en beschikken over boeien en stootkussens, de boten kunnen dus tegen een stootje. Daarnaast hebben de boten geen hoog tempo, hierdoor is schade makkelijk te voorkomen. Bij vertrek geeft u een borgsom af, de hoogte hiervan is afhankelijk van de boot en de regio. Als u geen schade oploopt krijgt u het volledige bedrag terug.

Watertank

Een volle watertank voorziet u 2 tot 3 dagen van water, afhankelijk van gebruik en bezetting. Deze watertank kunt u bijvullen in één van de havens waar u langskomt tijdens u vaarvakantie, dit kost vaak enkele euro’s. Wij raden het aan om het water voor het drinken te koken of om flessen water mee te nemen.

Vuilwatertank legen

In Engeland, Ierland en Nederland, Duitsland en op rivier de Lot (Frankrijk) is het legen van de vuilwatertanks vereist. In Italië, België en Frankrijk (met uitzondering van rivier de Lot) is het niet vereist om de vuilwatertanks te legen tenzij bij maximale bezetting of bij overmatig gebruik. De vuilwatertanks aan boord, waarin het afvalwater wordt opgeslagen, kunnen geleegd worden bij een pompstation en op uw eigen kosten. Bij de basis wordt dit gratis voor u gedaan.

Geschikte vaarvakanties

Op zoek naar een geschikte vaarvakantie voor uw eerste keer varen? In de Camargue zijn er weinig sluizen te vinden, waardoor varen in de Camergue ideaal is voor beginners!

lock near maelestroit bretagne vaar

Wilt graag een vaarvakantie met zo min mogelijk sluizen?

Bekijk hier drie routes met zo min mogelijk sluizen.

Locaboat Bourgogne et Loire Dinant

Bekijk hier alle vaarvakanties