loca penichette

Handig om te weten

Op deze pagina vindt u alles wat handig is om te weten voordat u een vaarvakantie boekt of op vaarvakantie gaat met VDF Vaarvakanties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vaarroutes, sluizen en het aanmeren, maar ook hoe het nu precies zit met brandstof en wat handig is om mee te nemen.

Korte of lange vakantie

Er zijn diverse mogelijkheden. Zo is een korte vaarvakantie vanaf 3 nachten al te boeken. Bent u op zoek naar een langere vaarvakantie? Vaarvakanties langer dan 10 nachten zijn, afhankelijk van de beschikbaarheid, ook gewoon mogelijk. Voor beschikbaarheid neem dan gerust contact met ons op!

Aankomst/Vertrek

Op de eerste dag ligt uw boot om 16:00 uur voor u klaar en op de dag laatste dag moet de boot om 9:00 weer afgegeven worden.

Vervoer van en naar begin-/eindpunt

Als u een vaarvakantie geboekt heeft, dient u zelf voor vervoer naar en van het begin-/eindpunt te zorgen. Uw auto kunt u parkeren bij de basis. Sommige parkeerplekken zijn beveiligd en/of omheind. Als u met de auto komt en een enkele reis geboekt heeft, kan er geregeld worden dat uw auto naar het eindpunt gebracht wordt terwijl u vaart. Voor meer informatie en prijzen over de parkeermogelijkheden en transfers, neem gerust contact met ons op!

Heen- en terugreis

Er zijn verschillende soorten vaarvakanties mogelijk. Bij een heen- en terugreis begint en eindigt uw vaarvakantie bij dezelfde basis. Bij een enkele reis vaart u van A naar B.

Vaarroute

De vaarroutes die wij aanbieden zijn slechts een suggestie. Eén van de leukste dingen aan een vaarvakantie is namelijk dat u zelf kunt bepalen wanneer u en waar u wilt stoppen. Tijdens uw vaarvakantie kunt u zelf de route bepalen, alleen uw begin- en eindpunt zijn bindend. Op deze manier hoeft u u niet te haasten om op een bepaalde bestemming aan te komen. Niets moet en alles mag. Wel bieden wij u een routesuggestie aan om u zo een indicatie te geven hoe lang het duurt om van het begin- naar het startpunt te varen. Een mooi tempo is om 3 a 4 uur per dag te varen, maar dit is natuurlijk niet bindend. Aan boord vindt u ook een kaart met waterwegen waarop staat waar u wel en waar u niet kan varen. Ook gids over aanmeerplekken, dorpjes en bezienswaardigheden is aan boord te vinden.

Vaartijd en -afstand

De genoemde vaartijden die bij onze vaarvakanties worden aangegeven zijn gebaseerd op een gemiddelde snelheid van 10 km/uur op rivieren en 6 km/uur op kanalen. Moet u een sluis passeren? Afhankelijk van de tijd van het jaar en de drukte, moet u hier ongeveer een kwartier voor uittrekken. Dit is dan exclusief eventuele wachttijden.

Vaarbewijs

Voor het besturen van onze boten is geen ervaring of vaarbewijs nodig. Het besturen van een boot is een eitje. Helemaal omdat u voordat u aan uw vaarvakantie begint, ter plekke een uitgebreide uitleg krijgt.

Uitzondering: in sommige delen van Duitsland is er wel een vaarbewijs nodig. Als een vaarbewijs vereist is dient u dit, voordat u op vakantie gaat, zelf in eigen land te regelen. Voordat u in Duitsland mag varen, dient u tevens verplicht deel te nemen aan een twee-uur durende training op de basis.

Aanmeren

Aan boord vindt u een gids met aanmeerplekken, dorpjes en bezienswaardigheden. Langs de kanalen of rivieren zijn er over het algemeen tal van plaatsen om aan te leggen. Het vinden van gratis aanlegplaatsen is dan ook geen probleem. Soms zijn er wel een aantal restricties of privé aanlegplaatsen. U kunt natuurlijk ook aanmeren in een (openbare of particuliere) jachthaven, waar faciliteiten als walstroomaansluiting, wateraansluiting, douches e.d., tegen betaling, te vinden zijn. In Duitsland mag u echter niet lang de kanalen overnachten. Op eigen kosten kunt u aanmeren bij een jachthaven.In Venetië en de omliggende lagune is het vaak erg druk. Hierdoor is het lastiger om een aanlegplaats te vinden. U kunt dan gebruik maken van exclusieve privé ligplaatsen (neem contact met ons op voor prijzen en nadere informatie).

Sluizen

Onderweg komt u enkele sluizen tegen. Er zijn verschillende typen sluizen per regio; automatische, elektrische, handmatige of sluizen die bedient worden door een sluiswachter. De meeste sluizen zijn automatisch of worden bedient door een sluiswachter. De meeste sluizen zijn de hele dag geopend. Op officiële feestdagen kan het zijn dat er enkele gesloten zijn. Bij uw vertrekhaven krijgt u alle openingstijden. De openingstijden van sluizen verschillen namelijk per regio en land. Op zoek naar een sluisvrije vakantie? Kies dan voor een vaarvakantie ‘De bewakers Route’ in de Camargue Frankrijk.

Zwemmen en vissen

Vanaf uw boot kunt u fantastisch vissen. Let er wel op dat u een visvergunning nodig heeft. Ook gaan vele routes langs prachtige zwemplekken. Ook kunt u in sommige waterwegen zwemmen. De medewerkers bij het vertrekpunt kunnen u precies vertellen waar u wel en waar u niet mag zwemmen.

Minimumleeftijd

De minimumleeftijd voor het huren van een boot is 18 jaar. In Ierland is de minimumleeftijd 21 jaar.

Minimale en maximale bezetting

Het aangegeven maximum aantal personen verschilt per type boot. U mag dan ook niet met meer mensen op een boot verblijven dan staat aangegeven. Dit in verband met verzekeringen. Het minimum aantal mensen dat nodig is voor het besturen van een boot is vastgesteld op 2 en in enkele gevallen 3 personen (afhankelijk van het type boot).

Vuilwatertank legen

In Engeland, Ierland en Nederland, Duitsland en op rivier de Lot (Frankrijk) is het legen van de vuilwatertanks vereist. In Italië, België en Frankrijk (met uitzondering van rivier de Lot) is het niet vereist om de vuilwatertanks te legen tenzij bij maximale bezetting of bij overmatig gebruik. De vuilwatertanks aan boord, waarin het afvalwater wordt opgeslagen, kunnen geleegd worden bij een pompstation en op uw eigen kosten. Bij de basis wordt dit gratis voor u gedaan.

Brandstof

Voordat u aan uw vaarvakantie begint, wordt uw boot voorzien van een volle tank met brandstof. Normaal gesproken hoeft u dan onderweg niet meer te tanken. Voor vertrek moet u een voorschot betalen. De geschatte brandstofkosten die u tijdens de reis zult gaan verbruiken worden uitgerekend. Brandstofkosten omvatten slijtage aan gas en motor. Aan het eind van uw reis krijgt u de teveel betaalde brandstofkosten terug of dient u extra bij te betalen. Voor actuele brandstoftarieven kunt u contact met ons opnemen.

Boetes

Eventuele boetes en vergoedingen door waterpolitie, berg-/sleepbedrijven en nood-eenheden zijn voor uw eigen rekening. Het kan zijn dat er een bedrag van de betaalde borgsom ingehouden wordt om de kosten, boetes e.d. te dekken.

Inpakken

Als u op vaarvakantie gaat is het makkelijker om uw bagage in tassen mee te nemen in plaats van in koffers. Aan boord kunt u tassen namelijk makkelijker opbergen dan koffers. Breng vooral een paar goede schoenen mee en een paar handschoenen. In de sluizen zult u namelijk lijnen moeten aanpakken en dan zijn handschoenen wel zo fijn. Ook handig, neem een verrekijker en zaklamp mee.

Extra's voor uw vaarvakantie

Reis- en annuleringsverzekering

Net als bij elke andere vakantie kunt bij een vaarvakantie ook een reis- en annuleringsverzekering afsluiten.

WIFI, mobiele telefoons en TV’s

De verbinding is in sommige vaargebieden zwak. In de buurt van een stad of dorpje vindt u vaak Wifi punten en is de verbinding meestal sterker. Aan boord van boten in Italië en Frankrijk is het mogelijk om een Wifi-pakket bij te boeken.

Optionele extra’s

Er zijn diverse optionele extra’s bij te boeken, zoals: het huren van een fiets, schoonmaakservice, buitenkussens, BBQ’s, boodschappenpakket en een vroege check-in/late check-out etc.

vaar nicols

Onze boekingsvoorwaarden

Zoekt u onze boekingsvoorwaarden? Klik dan op "Zie boekingsvoorwaarden"

Wilt u meer weten of VDF Vaarvakanties?

Als u meer wilt weten over VDF Vaarvakanties, klik dan op 'Over VDF Vaarvakanties'