Varen in Bourgondië over de Nivernais en de Loire

  • Prachtige bouwwerken; de streek is rijk aan schitterende kerken, kathedralen en kastelen.
  • Wijn; u vaar tussen de wijngaarden door, een proeverij mag niet ontbreken.
  • Gastronomie; Bourgondië is hét centrum van de Franse keuken.
  • Natuur; geniet van de bloemen langs de oevers en bewonder vele verschillende vogelsoorten.

U heeft in Bourgondië veel verschillende vaarroutes die allen bekend staan om haar eigen prachtige kenmerken. Zo kunt u in Bourgondië varen langs beroemde wijngaarden. U bent ongetwijfeld naar Bourgondië gekomen vanwege de prachtige wijnen en de heerlijke keuken. Daar gaat u beslist optimaal van genieten. Tijdens uw reis ontdekt u schattige kleine cafeetjes, geweldige restaurants en leuke typisch Franse markten.

Bekijk hier alle routes over de Nivernais en de Loire

verdun sur le doubs bourgondie vaar
bourgondie vaar frankrijk
Penichette Canal du Nivernais

Geschiedenis

Al ver voor aanleg van het kanaal, werden de wateren gebruikt voor transport. Maar vanwege de kans op laag water is aan het einde van de 18e eeuw aan de aanleg van Canal du Nivernais begonnen. Dit kanaal vormde voor de aanleg van de spoorwegen een belangrijke levensader van de industrie in de regio Nivernais en Loire.

Vaaradvies en sluizen

Varen in deze regio is heel eenvoudig, u komt geen binnenvaartschepen tegen. De rivier Yonne heeft een beetje stroming die goed te hanteren is, behalve bij overstromingen. Daarnaast kan de Yonne modderige zijn, hierbij is het van belang dat u goed langs de kades vaart, uiteraard wordt u goed voorbereid bij de basis.
Alle sluizen in de regio worden bemand door een sluiswachter en zijn in de zomer open tussen 9.00 u en 19.00 u, tijdens de lunchpauze (12.00-13.00u) zijn de sluizen gesloten.

Bezienswaardigheden langs de Nivernais en de Loire

auxerre bourgondie vaar

Auxerre

Dit is de stad van geschiedenis en kunst. Tijdens een wandeling door de stad mogen de volgende bouwwerken niet ontbreken:

  • L’Abbaye Saint Germain
  • L’eglise Saint-Eusèbe
  • De klokkentoren met de prachtige klok die er al sinds de 17e eeuw hangt.
  • La Cathédrale Saint-Etienne
  • L’eglise Saint Pierre
aardewerk Malicorne Bourgondië

Clamency

Dwaal door de prachtige straten van de stad vol bloemen. Bewonder de Gotische kerk met prachtige rozetramen en waterspuwers of de in 1926 gebouwde Notre-Dame de Bethéem kerk die voor een groot contrast zorgt in de stad. Daarnaast kunt het Romain Rolland Museum of Art and History bezoeken, die onder andere een prachtige aardewerk collectie hebben.

Wijn op boot varen le boat

Montargis

In dit typisch Franse dorp zijn de oude houten huizen versierd met bloemen. Bezoek de ruïnes van het indrukwekkende kasteel van Montargis, de Eiffel brug en de St. Marie-Madeleine kerk. Geen zin in een wandeling, de plaatselijke VVV biedt paard-en-wagentochten aan waarbij u langs alle hoogte punten komt. Als u er toch bent, proef de lokale specialiteit: amandelen omhuld met karamel.

Sancerre bourgondië varen

Sancerre

In het landschap rondom Sancerre vindt u prachtige wijngaarden, met uitzicht op het Loire-dal. Bij de Thauvenay sluis kunt een bezoek brengen aan de geitenboerderij, de geitenkaas is heerlijk in combinatie met een glas rode Sancerre wijn. Ook is hier de mogelijkheid een balletje te slaan op de golfbaan.

Varen bourgondië Nevers

Nevers

Steek de brug over en bereik het centrum van Nevers en loop door naar prachtige kathedraal en met daarnaast het Hertogenpaleis, met zijn indrukwekkende Renaissance gevel. Volg vervolgens de Le Fil Blue, de blauwe lijnen op de stoepen die u de weg wijzen naar de Rue du 14 Juillet en u bevindt zich in het hart van het aardewerk en glas van de regio.

Golf shutterstock

Tanlay

In Tanlay kunt u één van de meest spectaculaire Renaissance bouwwerken van Bourgondië bezichtigen, Kasteel van Tanlay. Binnen bevinden zich prachtige fresco’s, een trompe-l’oeil kamer en een mooie inrichting. In het park bij het kasteel bevind zich een 9-holes golfbaan voor de liefhebbers.

La Charite sur Loire bourgondië varen

La Charité sur loire

Leg uw boot aan in La Chapelle-Montlinard en ga te voet of per fiets naar La Charité-sur-Loire (2,5 km), de stad van Boeken en Woorden. In deze stad worden het hele jaar door boekevenementen en -markten georganiseerd. Daarnaast is het benedictijnse klooster van de stad een populaire plaats op de route naar Compostella.

Les Anis de Flavigny

Bezoektip:

Breng een bezoek aan Les Anis de Flavigny fabriek. U kunt een rondleiding volgen door de anijsfabriek met 500 jaar geschiedenis, in het hart van het Benedictijnse klooster. Hier komt u meer te weten over het anijssnoepje en u kunt de verschillende smaakvarianten van het snoepje proeven.

Routes in Bourgondië

Locaboot vaargebied Camargue met familie

Onze vaarvakanties

Nieuwsgierig naar al ons aanbod? Bekijk onze Zoek & Boek pagina.