Varen op de Lot

  • Wilde dieren; spot otters, steenarenden en vele andere vogels.
  • Spectaculaire natuur; met spectaculaire kalkstenen kliffen, steile rotswanden en watervallen.
  • Zwemmen; in de rivier met zeer helder water kunt u heerlijk zwemmen.
  • Gastronomie; lokale wijnen, de delicatesse foie gras en beroemde zwarte truffels.

Ontdek de Lot vallei, de vallei van de wijnstreek Cahors, tussen Luzech en Larnagol. Deze rivier is de op zes na langste rivier van Frankrijk. Vaar tussen wijngaarden door en passeer schilderachtige dorpjes. Bewonder de indrukwekkende rotspartijen en prachtige valleien. U kunt deze bochtige rivier volgen in haar natuurlijke verloop. Daarnaast is deze rivier zeer geschikt voor wateractiviteiten als zwemmen en vissen.

Bekijk hier alle routes op de Lot

varen rivier de lot le boat
Saint-Cirq-Lapopie Lot Locaboat
Varen lot nicols

Geschiedenis

De Lot heeft een belangrijke rol gespeeld in het vervoer van goederen tussen mijnen. Met het sluiten van de mijnen is ook de rivier in verval geraakt. In 1989 is begonnen aan de heropening van een deel van de rivier, alleen dit deel is nu bevaarbaar.

Vaaradvies en sluizen

De rivier de Lot is een rivier met stromingen waarbij het aan te raden is om alleen in deze regio te varen als u vaarervaring heeft (vaarbewijs is niet noodzakelijk). De sluizen die u onderweg tegenkomt, dienen handmatig te worden bediend. Dit is heel eenvoudig maar kost wel fysieke inspanning. Daarnaast is de toegang tot walstroom langs de Lot beperkt.

Bezienswaardigheden langs de Lot

Valentre brug Cahors Lot Le boat

Cahors

Dit is de grootste stad langs de Lot, die zich bevindt in een meander van de Lot en gekenmerkt wordt door zijn kunst en geschiedenis. De Valentré brug is een embleem van de stad, deze heeft kenmerkende torens. In het centrum van de stad kunt u door de middeleeuwse straten dwalen en de verborgen tuinen ontdekken.

saint-cirq-lapopie lot nicols

Saint-Cirq-Lapopie

U kunt in Saint-Cirq-Lapopie 13 historische monumenten bezichtigen naast vele schitterende oude huizen die gebouwd tussen de 13e en de 16e eeuw. Deze stad komt u overal kunst tegen die hier vanaf 1950 naar toe zijn gekomen en u kunt deelnemen aan de moderne kunst route. Deze stad is 100 meter boven de rivier gebouwd, hierdoor heeft u een prachtig uitzicht over de Lot Vallei.

De lot Bouzies le boat

Bouziès

Hier is langs de sluis in de kliffen is een pad uitgehouwen, die vroeger werd gebruikt voor de paarden die boten voorttrokken. De mensen die van avontuur houden kunnen in Bouziès hun hart ophalen, zo kunt u hier kanoën, rotsen beklimmen en kajakken. Daarnaast is er voor de kunstliefhebbers een fresco (ook uitgehouwen) te bewonderen van Daniel Monnier net buiten Bouziès.

Mercues kasteel de Lot Le boat

Mercuès

Dit dorp kunt u vanaf de aanleg plek middels een prachtige wandeling bereiken (2km). Dorp wordt gekenmerkt door de door Mercuès kasteel, dit kasteel is gebouwd in de 7e eeuw. Na eeuwen een zomerresidentie te zijn geweest is dit kasteel nu een sterren restaurant met heerlijke oude wijnen. Een ander historisch bouwwerk is de middeleeuwse kerk met prachtige glas-lood-ramen.

Grotte de Pech Merle Lot Nicols

Grotte du Pech Merle

Ga 25.000 jaar terug in de tijd tijdens een bezoek aan de grotten van Pech Merle. Hier zijn 70 tekeningen te zien van dieren en mensen die gemaakt zijn in de prehistorie. Naast tekeningen zijn hier ook indrukwekkende stalactieten te bezichtigen. Bent u hier in de maanden juli en augustus, reserveer dan vooraf, omdat er een limiet is aan bezoekers per dag.

Varen Lot le boat

Luzech

In deze Gallische vestingstad kunt u genieten van vele bezienswaardigheden, zoals een Gotische en Romaanse kerk maar ook een eeuwen oude kerker. Ook is er een dinosaurus museum, waar kinderen onder de indruk zijn van de 140 miljoen jaren oude voetafdruk van een dinosaurus. Voor fijnproevers is deze stad ook aan te raden, ze hebben verschillende specialismen.

Laroque-les-Arcs de lot le boat

Laroque-les-Arcs

Bezoek dit middeleeuwse stadje dat tegen de kade van de Lot is gebouwd. Zo zijn hier de restanten van een Romeins aquaduct te bezichtigen. Het kasteel van Polminhac, hét kasteel van Laroque, is gebouwd in de 13e eeuw en later van gerestaureerd en herbouwd. Boven op de rotsen bevindt zich de St. Roch kapel, vanaf hier heeft u prachtig uitzicht over het dorp en de rivier de Lot.

Routes op rivier de Lot

vaar canal du midi

Canal du Midi is een ander zeer mooi vaargebied in Frankrijk

In dit kanaal is het water rustiger en zijn de sluizen bemand, hierdoor is Canal du Midi zeer geschikt voor een eerste keer varen.