Varen op Canal du Midi

  • Wijnregio; Canal du Midi ligt in het hart van de Languedoc.
  • Geschiedenis; het Canal du Midi heeft een rijke geschiedenis en veel erfgoed.
  • Gastronomie; u komt tijdens uw vaarvakantie langs vele restaurants.
  • Familievakantie; met de kinderen kunt u bezoek brengen aan verschillende (attractie)parken.

Tussen Toulouse en de Middellandse Zee ligt een ca. 250 km lang kanaal, beter bekend als Canal du Midi (Kanaal van het Zuiden). Het kanaal begint in de gekanaliseerde Garonne (Canal de Garonne) bij Toulouse, loopt door de regio Occitanie en mondt uit in het Étang de Thau nabij de vissersplaats Sète. Canal du Midi is uitgegroeid tot een van de meest bekende vaarroutes voor vaarbewijs-vrije vaarvakanties.

Bekijk hier alle routes op Canal du Midi

ventenac-en-minervois vaar canal du midi
wijnproeven in capestang vaar canal du midi
vaar canal du midi

Geschiedenis

Al in 1516 was er het idee om Canal du Midi aan te leggen, toen werd Leonardo Da Vinci ingehuurd om de mogelijkheden te onderzoeken. In 1667 is Pierre-Paul Riquet begonnen met de aanleg van het kanaal dat Toulouse verbind met de Middellandse Zee, maar het probleem was de 190 meter hoge heuvelrug Naurouze. Er moesten dammen en stuwmeren aangelegd worden. Deze bouwwerken zorgen ervoor dat het kanaal sinds 1996 UNESCO werelderfgoed is.

Vaaradvies en sluizen

Canal du Midi is eenvoudig te bevaren en daarom zeer geschikt voor mensen zonder vaarervaring. U vaart langs meerdere indrukwekkende bouwwerken, als trapsluizen en aquaducten. De sluizen zijn automatisch, gratis en bemand en in het zomerseizoen geopend tussen 9.00u en 18.00u (tussen 12.30u en 13.30u zijn de sluizen gesloten). Houdt er wel rekening mee dat het een geliefd vaargebied is en dat het druk kan zijn in het hoogseizoen.

Bezienswaardigheden Canal du Midi

Carcassonne

Carcassonne

Deze oude middeleeuwse stad met indrukwekkende stadsmuren maakt ook onderdeel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst en is één van de drukstbezochte trekpleisters van Frankrijk. In de zomer zijn er vaak festivals en riddertoernooien voor jong en oud.

Le Somail varen canal du midi

Le Somail

Deze voormalige haven werd druk bezocht voor de handel en was een overstapplaats was voor passagiers uit Séte of Toulouse. Nu is het een dorpje met perfecte gastronomie en een prachtige oude bouw.

Fonserannes varen Canal du Midi

Fonserannes

Hier passeert u één van de meest ingenieuze bouwwerken van Canal du Midi: het 7-delige sluizencomplex. Hier overbrugt u in 300 meter een hoogte verschil van 21,5 meter. ’s Avonds staan bijna alle sluisdeuren open, dan is een de indrukwekkende watertrap te bewonderen.

beziers vaar canal du midi

Béziers

Dit is de geboorteplaats van de bouwer van Canal du Midi en de hoofdstad van de wijnstreek Languedoc. Ook dit is een middeleeuwse stad, met vele prachtige pleinen, groene parken en middeleeuwse straatjes en steegjes.

narbonne vaar canal du midi

Narbonne

Narbonne is een stad met vele indrukwekkende gebouwen, levendige straten en boulevards. Er hangt een fijne Zuid-Franse sfeer in de stad. U kunt hier vele highlights bezoeken, zoals de drie na hoogste kathedraal van Frankrijk of het paleis van de aartsbisschop (gebouwd in de romeinse tijd).

Toulouse

Toulouse

Dit is de vierde grootste stad van Frankrijk, die ook de ‘Roze Stad’ wordt genoemd vanwege de baksteenarchitectuur in roze tinten. De stad staat bekend om haar gastvrijheid en knusse relaxte sfeer. Daarnaast zijn er vele bezienswaardigheden en musea te bezoeken.

Wijn op boot varen le boat

Minerve

Deze stad ligt niet direct aan langs het water maar is zeker een bezoek waard. Minerve wordt gekenmerkt door smalle steegjes, prachtige huizen en een kerk gebouwd in de 12e eeuw. Deze op rosten gebouwde stad is alleen te bereiken via een hoge brug.

Routes op Canal du Midi